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ESS Determination D2014-1   14-Mar-2014
Supersedes ESS Determination D2012-1   25-Apr-2012
Acceptable Uses of Multiple Outlet Strips
   Multiple Outlet Strips, also known as Relocatable Power Taps (RPTs) were originally designed for connecting computers and their multiple accessories, all relatively low power.  The most common type has six outlets, an on/off switch, and an internal circuit breaker that is designed to trip at either 15 or 20 amps.  
   RPTs must be plugged directly into wall receptacles, and may be temporarily mounted such that a tool is not required for removal.1 RPTs must be a UL (or other NRTL) approved device.  These devices are not meant to be a replacement or extension of premises wiring. 
   Safety walkthroughs at Fermilab frequently identify RPTs that are used to power appliances such as refrigerators, microwave ovens, toasters, and coffee makers from wall outlets that are too distant or scarce.  The latest OSHA interpretation on the topic, dated November 2002, states that these devices “are not designed for high powered loads such as space heaters, refrigerators and microwave ovens, which can easily exceed the recommended ampere ratings on many power strips.” (Attachment 1), OSHA Standard Interpretation 24631). In February 2009, the DOE Office of Health, Safety, and Security (the DOE Policy and Enforcement Entity) provided additional RPT guidance (Attachment 2) that clarifies the application of the OSHA interpretation and specifies that coffee makers and toasters are also examples of high-power devices.

   Fermilab’s FESHM Chapter 5040 Part 6.1 states that “Maximum load on a multiple outlet strip shall not exceed that indicated by the rating label on the strip.” If two high-power loads are connected to a power strip it is likely that the RPT’s rating has been exceeded. If three or more high-power loads are connected to an RPT, then its rating has certainly been violated. In any case the remaining RPT receptacles are rendered unusable by the presence of a single high-power load.
   The ESS has determined that RPT’s will be restricted in use to only a number of low powered loads, such as computers, peripherals, audio/video devices or laboratory test equipment.  High power loads such as space heaters and kitchen-type appliances shall be directly plugged into a wall receptacle or through a single appliance extension cord as permitted by ESS Determination D2010-2.  Exceptions are subject to the approval of the Authority Having Jurisdiction (AHJ). 
Attachment 3 lists item numbers for RPTs and appliance cords carried by the stockroom.
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1 UL 1363, Listing for Relocatable Power Taps, Section 7: “Temporary Mounting Means”


